Ingredienser

Myssligubbens Ekologiska Fullkost

Myssli/Müsli/Muesli

 

Hippokrates (460 f.Kr. – 370 f.Kr.) kallas ofta läkekonstens fader och han sade att ”Låt maten bli din medicin”. Det ligger mycket i det, för en bra och balanserad kost behövs för en bra hälsa.

 

Veteflingor* (Fullkorn) Kallpressade/Kallvalsade  flingor

Ekologiskt odlade i Västra Götaland.
Har låg sockerhalt 0,5%. Vete sägs bevara maghälsan och tarmhälsan, samt förebygger mot hjärt- och kärlsjukdomar.
”All säd är bestämd till att nyttjas av människor och djur såsom livets stödjestav … Dock är vete för människan…” (Citat ur Visdomsordet)

 

Sultan russin*

Ekologiskt odlade runt Izmir i Turkiet.
Russinen är Osvavlade, se slutet av denna sida. Låg fetthalt 0,4%.
”All säd är god till föda åt människan, likaså vinrankans frukt…” (Citat ur Visdomsordet)

 

Rågflingor* (Fullkorn)  Kallpressade/kallvalsade flingor

Ekologiskt odlade i Västra Götaland.
Högvärdigt protein. De nyttiga fibrerna kan skydda mot cancer i tarm, bröst och prostata. Hög mineralhalt genom upptag från djupa rötter. Rik på vitaminer och antioxidanter. Råg ger bättre mättnad och blodsockret svänger inte heller så mycket mellan måltiderna.

 

Kornflingor* (Fullkorn) Kallpressade/kallvalsade flingor

Ekologiskt odlade i Västra Götaland.
Ekologisk odlade tar upp 25% mer mineraler. Motverkar förstoppning. Bra för hjärtats muskler. Bra för diabetiker.

 

Dinkel/Speltkli

Ekologiskt odlade i Västra Götaland.
Laxerande. Rik på mineraler.

 

Linfrön*

Ekologiskt odlade.
Rik på proteiner och mineraler. Laxerande. Bra vid magsår. Lugnande på mag- och tarmväggar. Minskar risk för bröstcancer. Bra för hjärtat, immunförsvaret och mot inflammationer. Rik på omega-3fettsyror, kostfibrer och antioxidanter. Linfrö har under lång tid även använts som huskur mot bland annat trög mage.

 

Dinkel/Speltflingor* (Fullkorn)  Kallpressade/kallvalsade flingor

Ekologiskt odlade i Västra Götaland.
Lättsmält gluten, innehåller mer protein, antioxidanter, flavonider och smakämnen än vete. Högt innehåll av protein, aminosyrer, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, såsom kisel.

”Dinkeln är det bästa sädeskornet. Den verkar  värmande och är fettrik, har högvärdig näring och är mildare än andra spannmålssorter. Den som äter Dinkel bildar bra muskelkött och befrämjar blodbildningen. Dinkel ger ett glatt sinnelag och gladlynthetens gåva. I vilken form man tillreder och äter den, som bröd eller kokt är Dinkel bra och lättsmält”

Hildegard av Bingen

 

Havreflingor* (Fullkorn)

Ekologiskt odlade i Västra Götaland.
Rik på vitaminer, mineraler och spårämnen. Sänker kolesterolhalten i blodet. Mindre syrabildande. Bra för psyket, ämnesomsättningen och viljan. Är lugnande och nervstärkande. Vattenlösliga fibrer som bildar gel i mag-tarm kanalen. Detta innebär att upptag av näring blir jämnare (lång mättnadskänsla). Bra mot förstoppning. Stabiliserar blodsockerhalten.

 

Solrosfrön*

Ekologiskt odlade.
Innehåller gott om nyttiga fleromättade fetter och rika på protein, E-vitamin och viktiga mineraler. Bra för hjärtat. Antioxidanter skyddar mot cancer och gråstarr.

 

Pumpafrön*

 

Ekologiskt odlade.

Pumpafrö benämns ofta som supermat eftersom den är rik på vitamin A och E, de essentiella fettsyrorna som kallas omega 3, omega 6, zink, järn, fosfor, selen, betakaroten, magnesium, kalcium och kalium. Pumpafrön har många olika och nyttiga mineraler, fibrer och har hög halt av protein. Oljan i pumpafrön är hälsosam för hjärnans funktion, den ger ökad energi och den har en förmåga att upprätthålla en hälsosam prostatakörtel. E vitaminhalten är hög och har en hög antioxidant effekt, med åtföljande anti-inflammatoriska egenskaper. Dess effekt på artrit och inflammatoriska sjukdomar, har undersökts och att införa av pumpafrön i kosten har visat sig minska den inflammationen och minskad smärta har blivit en effekt av detta. Dess effekt på prostatakörteln och benskörhet beror delvis på den höga halten av zink. Pumpafrön innehåller en hög koncentration av antioxidanter lutein och zeaxanthin. Dessa är särskilt användbara för att skydda hjärta, blodomlopp och förebygga åderförkalkning. De innehåller också växtsteroler som kallas fytosteroler som tros bidra till att minska koncentrationen av kolesterol i blodet. Pumpafrön används inom naturläkemedel för sitt stora innehåll av tryptofan som hjälper kroppen i produktionen av serotonin och melatonin som påverkar dygnsrytmen.

 

Sojamjöl*

Ekologiskt odlat.
Sojamjöl framställs av sojabönor som rensas, rostas, skalas, mals till mjöl och siktas. Mycket rik på högvärdigt protein och fleromättat fett och innehåller också mycket vitaminer och mineraler. Hög kalium halt. Förhindrar förstoppning. Förbättrar tarmhälsan. Stabiliserar blodsockerhalten. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Minskar risken för bröstcancer.

 

Brännässelpulver*

Ekologiskt odlade.
Mycket rik på mineraler och vitaminer. Renar blodet. Urindrivande. Bra mot reumatism. Läker urinvägar, andningsorgan, mage och tarmkanaler. Till nässlans övriga välgörande egenskaper hör att den avsevärt dämpar sveda när man just bränner sig på en brännässla! Mycket rik på vitamin A, C och D samt järn, mangan, kalium och kalcium
Ett uttryck man kan höra lite då och då i Nässelpulver örtmedicinska sammanhang är: ”När allt annat misslyckas, använd nässla” . Här är en liten inkomplett lista på vad nässla traditionellt har används mot: diarré, dysenteri, hemorrojder, feber, tarmsjukdomar, eksem, magsår, halsåkommor, urinvägsinfektioner och reumatiska besvär.
”Om människan visste vilken läkande kraft nässlan har, skulle de ej odla något annat än nässlan” (Citat ur Hälsa ur Guds Apotek, av Maria Treben)
”Åter sannerligen säger jag eder, att alla hälsosamma örter har Gud bestämt, att människan skall nyttja för sin kroppsuppbyggnad, sin natur och sitt bruk – varje ört och varje frukt i dess tid – och de skola nyttjas med förstånd och tacksägelse.” (Citat ur Visdomsordet)

 

Algmjöl (Ascophyllum Nodosum)

Ekologisk

”Odlade i det rena havet runt Island.
I årtusenden har människan använt havsalger, lika självklart som om man plockat vilda växter på land. I Kinesiska böcker från 2700 år f.kr beskrivs havsalgernas funktion i folkmedicin. De var en viktig ingrediens i örtmediciner. Makroalger innehåller ALLA kända former av mineraler och spårämnen. Ett tjugotal olika aminosyror, rikligt med omega-3 fettsyror och alla vitaminer i naturlig balans. Otroligt högt järn innehåll 60mg/100g. Mycket högt magnesium innehåll. Halogengruppen – jod, klor, fluor och brom. Antibiotiska egenskaper. Alginsyran rensar kroppen på oönskade tungmetaller. Makroalgerna tycks kunna återställa balansen i våra kroppar och är ett utmärkt tillskott till dagens ofta näringsfattiga kost. Mer än hälften av de mineraler som vi består av och som behövs för vår hälsa, har i vår föda försvunnit helt eller minskat drastiskt de senaste årtiondena. Detta på grund av förgiftning och försurning av vår åkermark.” (Citat från Alg – Börje AB information)

 

Majsmjöl*

Ekologiskt odlat.
Bra vid reumatism och artrits. Bra för hår och tänder. Blodbildande.

 

Kalciumkarbonat

En bergart från Norge.
”Tillsammans med Magnesiumkarbonat och magsäckens saltsyra (HCI) bildar kalciumklorid (CaCI2) och bikarbonat (HCO3). När denna process är klar – mättad – fortsätter det ner i tarmen och bildar nya bindningar med kalcium och magnesium tillsammans med de syror som finns där t.ex. mjölksyra och askorbinsyra som då blir till kalciumlaktat respektive kalciumaskorbat. Dessa kalcium eller magnesiumbindningar vandrar in kroppen på kroppens villkor, efter de görs om i tarmen och inte på en kemisk fabrik. Karbonaterna som ‘blivit över’ fortsätter ner i tarmsystemet och basgör där hela tarmen.” (Citat ur boken ”Hur man dör frisk” av Kurt Sandvik)

 

Alfalfafrön*

Ekologiskt odlade.
Rik på protein, vitaminer och mineraler såsom järn, kisel och kalcium. Dessutom innehåller alfalfan aminosyrorna arginin, lysin, threonin och tryptophan. Både inom gammal kinesisk medicin och den ayurvediska läkevetenskapen har alfalfabladen använts vid matsmältnings-problem och för att stärka tarmar och motverka urinvägsrelaterade sjukdomar.

 

Bovetemjöl*

Ekologiskt odlat.
Bra vid mag- och tarmsjukdomar. Hög halt Lysin som är bra för benstommen. Bovete är lättsmält, rikt på mineraler och har en nötaktig smak. Hög halt Selen. Ej syrabildande.

 

Chiafrön*

Ekologiskt odlade.

 

Chiafrö användes av Aztekerna som baslivsmedel.  Har tusenåriga traditioner bland indianer och odlas på höga höjder i Anderna

Förbättrar ämnesomsättning, ger den bästa källan till Omega 3-fettsyror (8 ggr mer än lax).

Innehåller samtliga essentiella (livsnödvändiga) aminosyror som vi behöver. Chiafrö är därför ett komplett protein.

Chiafrö är rik på mineraler (15 ggr mer magnesium än broccoli). Innehåller mineralen bor som underlättar upptagningen av kalcium i kroppen.

Chiafrö innehåller en hög halt naturliga antioxidanter, protein, vitamin B, kalcium, fosfor, zink, kostfibrer och samtliga essentiella (livsnödvändiga) aminosyror som vi behöver.

Chiafrö tas lätt upp i kroppen och mineraler och näringsämnen kommer därför snabbt ut till kroppens celler.

Det har visat sig att i flertal studier att ALA, alfa-linolensyra, som finns i Chia kan motverka inflammationer i tarm och mage, öka cellmembranens genomsläpplighet, motverka astma och allergier.

När man äter produkter med Chiafrö bildas en gel i magen som fungerar som barriär mellan kolhydraterna och de enzym som bryter ner dem. Den långsammare spjälkningen av kolhydraterna ger en jämnare blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker. Att kolhydraterna bryts ner långsammare innebär också att den energigivande effekten räcker längre vilket resulterar i ökad uthållighet.

 

Nyponmjöl*

Mycket rik på Kalium, C-vitaminer, B-karoten och Retinolekv. Bygger upp senor, hinnor och är blodbildande.

Nypon innehåller flera viktiga antioxidanter som flavonoider, karotenoider och antocyanider som visat sig vara effektiva mot såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar.

En av de aktiva substanserna i nypon är GOPO, galactolipid. GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler.

Studier vid Sveriges lantbruksuniversitet har visat att nypon även kan hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Ju starkare nyponkoncentrat desto mer hämmades cancercellerna.

Nypon anses vara lika effektivt mot urinvägsinfektioner som tranbärsjuice.

Genom sitt höga innehåll av fytokemikalier så stärker nypon immunförsvaret och hjälper till att behålla våra celler unga.

Nypon innehåller även mycket folsyra som är särskilt bra för kvinnor som planerar att bli gravida.

Att nypon anses förebygga depressioner har med dess höga magnesiumhalt att göra. 100 gram nypon innehåller 240 milligram magnesium och vårt dagsbehov är ca 300 milligram. Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. Så bra att man nu vill klassa nyponpulver som läkemedel istället för som naturmedel.

Nypon är ett av våra allra C-vitaminrikaste bär: 100 gram nypon innehåller 270 milligram C-vitamin och vårt dagsbehov är 60 milligram.
Att C-vitamin förebygger förkylningar är välkänt. Dessutom lindrar c-vitamin vid bl.a. luftrörskatarrer.

 

 

Näringsjäst

Mycket hög kalcium halt. Rik på kalium, fosfor, magnesium, järn och zink.

Näringsjäst är rik på B-vitaminer och till B-vitaminerna besläktade ämnen (inositol, kolin m.m.). Spårämnen och aminosyror hittas också i näringsjäst. Av B-vitaminerna innehåller näringsjäst särskilt mycket av B1- och B2-vitamin.

Näringsjäst har en mild smak.

 

Rismjöl*

Ekologiskt odlade.
Bra mot högt blodtryck, svaga njurar och vattensamlingar. Kan stabilisera blodsockerhalt och ge bra tarmhälsa. Förebygger kroniska västerländska sjukdomar.

 

Kakaonibs*

Ekologiskt odlade.

Kakaonibsen kommer från kakaobönor från Ecuador. Där plockas bönorna för hand för att man ska kunna välja ut de absolut bästa bönorna.
Bönorna är otempererade för att bibehålla maximal näring, alla de 300(!) hälsosamma ämnen, som flavonider, vitaminer, mineraler och antioxidanter finns kvar!. Så fort bönorna har tagits ur kakao frukten, så sköljs dom i renat vatten för att sedan skalas och stötas till mindre bitar så kallade ”nibs”.
Kakaonibs innehåller 100% ren kakao och är certifierad organic, kosher, vegan och Raw.

Kakao är naturligt en rik källa av antioxidanter och är också en utmärk källa till fiber. Kakao är känt för att vara en av de matrikaste källorna av magnesium, men har även imponerade järnhalter och många andra essentiella mineraler i betydande nivåer.

Kakao har ett högt innehåll av antioxidanter, C-vitamin, fytonutrienter, m.m.

Några av kakaobönans hälsosamma effekter:

Blodkärlen och blodomloppet påverkas positivt.

Är en antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler.

Stödjer immunförsvaret.

Bönorna sägs bl.a. ge dig känslor av välbehag, lindra depression och oro, stärka ditt hjärt- och kärlsystem, stabilisera blodsockret, bygga starkare ben och ge dig mer energi. Detta tack vare de höga halterna av bl.a. antioxidanter, magnesium, järn, krom och lyckoämnena som dopamin och serotonin.
Choklad döptes av Linné till gudarnas föda och Casanova hade choklad som sin älsklingsdryck, kanske inte så konstigt eftersom den innehåller Arginin – naturens Viagra.
På grund av innehållet av dopamin och serotonin kallas den också ibland för naturens Prozac. Serotonin som är en signalsubstans i hjärnan – har samma goda inverkan på humöret som solljus.
Kakaobönor är ett av naturens allra mest komplexa (och njutbara) livsmedel och innehåller mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.

 

Magnesiumkarbonat

En bergart från Norge.
”Tillsammans med Kalciumkarbonat och magsäckens saltsyra (HCI) bildar kalciumklorid (CaCI2) och bikarbonat (HCO3). När denna process är klar – mättad – fortsätter det ner i tarmen och bildar nya bindningar med kalcium och magnesium tillsammans med de syror som finns där t.ex. mjölksyra och askorbinsyra som då blir till kalciumlaktat respektive kalciumaskorbat. Dessa kalcium eller magnesiumbindningar vandrar in kroppen på kroppens villkor, efter de görs om i tarmen och inte på en kemisk fabrik. Karbonaterna som ‘blivit över’ fortsätter ner i tarmsystemet och basgör där hela tarmen.” (Citat ur boken ”Hur man dör frisk” av Kurt Sandvik)

 

Solrosolja*

Ekologiskt odlad.
Hög halt linolsyra och a-tokoferol. Innehåller mycket E-vitamin (34 mg E-vitamin per 100 g solrosolja) och endast lite mättat fett.

 

Spår av olivolja och ren träaska

Sultanrussinen behandlas med en speciell metod efter handplockningen. De hälls över i vattenfyllda tunnor, där det är tillsatt en liten mängd olivolja och ren träaska. Därmed blir druvornas yta porös och den efterföljande torkningen lättare. Efter torkningen tillsätts lite av ovannämnda solrosolja för att hindra att de klistrar ihop.

*  KRAV-odlat

Beställ myssli

Du kan beställa myssli via formuläret här.

Det går också bra att ringa och beställa på 073-907 17 85

In english

Visit our english site at Mueslicomplete.com

(Detta är en länk till vår engelska sajt)